Διάκριση, η κορωνίδα των αρετών

 Î¦Ï‰Ï„ογραφία της Σοφία Κανλή.

 

 

 

-Γέροντα τι είναι διάκριση;

-Διάκριση είναι η πνευματική όραση. Και πνευματική όραση έχει εκείνος που έχει εξαγνισμένο νου, γι' αυτό έχει και πνευματική διάυγεια και θείο φωτισμό.


-Γέροντα ο Άγιος Ιωάννης της Κίμακος λέει: ‘’Με τα δυο μάτια βλέπουμε σωματικά και με τη διάκριση βλέπουμε πνευματικά.’’

-Έτσι είναι. Βλέπεις, αν τα μάτια μας είναι γερά, βλέπουμε καλά, ενώ, αν έχουμε μια πάθηση στα μάτια, δεν βλέπουμε καλά. Το φως μας είναι ανάλογο με την υγεία των ματιών μας. Το ίδιο συμβαίνει και στην πνευματική ζωή. Ανάλογη με την πνευματική μας υγεία είναι και η πνευματική μας όραση, η διάκριση μας.


-Γέροντα πως ανοίγουν τα μάτια της ψυχής;

-Με λάσπη δεν άνοιξε ο Χριστός τα μάτια του τυφλού; Αλλά, για να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας, πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας τη λάσπη της αμαρτίας. ‘’Ιλύν γαρ εκτινάξας όμματος νόου’’, δεν λέει; Αν δεν πετάξουμε τον εαυτό μας και δεν ελευθερωθούμε από τον παλαιό μας άνθρωπο, αλλά υπάρχει μέσα μας φιλαυτία, εγωισμός, ανθρωπαρέσκεια, δεν μπορούμε να έχουμε διαύγεια πνευματική.


Όσο προχωρεί ο άνθρωπος στην πνευματική ζωή, τόσο περισσότερο ανοίγουν τα μάτια της ψυχής του. Ο νους του λαμπικάρεται, διακρίνει καλύτερατα σφάλματα του και τις πολλές ευεργεσίες του Θεού, ταπεινώνεται, συντρίβεται εσωτερικά και έρχεται φυσιολογικά η Χάρις του Θεού, ο θείος φωτισμός, και αποκτά διάκριση. Τότε σε κάθε περίπτωση βλέπει καθαρά ποιο είναι το θέλημα του Θεού και δεν σκοντάφτει στην πνευματική του πορεία. Γιατί η διάκριση είναι το τιμόνι που οδηγεί τον άνθρωπο με ασφάλεια, ώστε να μην ξεφεύγη από τον ίσιο δρόμο και να μην πέφτει ούτε από δεξιά ούτε από αριστερά.

 

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου